e-Book
Czy należy się bać współczesnej żywności?
O Książce
Żyjemy obecnie w czasach, w których panuje moda na zdrowe odżywianie. Niby nie ma w tym nic złego, a wręcz przeciwnie – można by było powiedzieć, że to bardzo dobrze – ale istnieje pewien problem. Otóż obiegowe postrzeganie produktów „zdrowych”, bądź „niezdrowych” może nie mieć za dużo wspólnego ze stanem faktycznym. Innymi słowy, w konsekwencji braku odpowiedniej wiedzy, czy panującej dezinformacji, niektórzy zaczynają eliminować lub ograniczać produkty, które im nie szkodzą (a wręcz niekiedy wykazują korzystne dla zdrowia właściwości) i odwrotnie – produkty, które należałoby ograniczać, stają się stałym elementem ich diety.
Jesteśmy również otaczani informacjami o szkodliwości wszystkiego wokół nas – warzywa pełne pestycydów, mięso nafaszerowane antybiotykami, ryby rtęcią, a mleko hormonami – właściwie to najlepiej nic nie jeść.
No cóż – jestem kompletnie świadomy, że jedną książką nie da umówić się całej dostępnej żywności. Tego obecnie jest zbyt dużo. Można jednak omówić najpopularniejsze grupy produktów spożywczych i napisać o mitach, czy fałszywych przekonaniach wokół nich krążących. Mam nadzieję, że ta pozycja pozwoli zrozumieć lepiej zagadnienie zdrowego odżywiania i odnaleźć się w gąszczu półprawd, fałszywych twierdzeń i nieporozumień.
Poprawa diety może potencjalnie zapobiec jednemu na pięć zgonów na całym świecie – to bardzo dużo, stąd zdecydowanie warto wiedzieć jak zadbać o swoje żywienie
SPIS TREŚCI
MIĘSO I NABIAŁ
- Ile ryb musisz zjeść by zacząć się świecić?
- Czy boczek to superfood? – mięso a zdrowie
- Co ma wspólnego chów z apteką? – antybiotyki i hormony
- Ale jaja z tym cholesterolem
- Pij mleko będziesz… – nabiał a zdrowie
- Margaryna i masło – godni rywale?
WARZYWA I OWOCE
- Czy warzywa i owoce są jeszcze źródłem witamin i składników mineralnych?
- Czym oni tam pryskają? – pestycydy w warzywach i owocach
- Ja bym uważał z tą naturalnością – parę słów o całej tej „chemii”
- OMG GMO
- Bio, eko i organic – definicja zdrowej żywności?
ZBOŻA
- Glutenowy potwór
- Kwas fitynowy – przyjaciół trzymaj blisko, a wrogów jeszcze bliżej
DODATKI DO ŻYWNOŚCI
- E??? – dodatki do żywności czy żywność do dodatków?
- Jak to jest z tym light?
- Słodziki, wyżarte mózgi i smoki z baśniowej krainy
- Biedny cukier, czy Ty się kiedyś obronisz?
- Słone fakty
- Krótka instrukcja czytania etykiet
OBRÓBKA TERMICZNA
- Odwieczna batalia, a więc tłuszcze do smażenia
- Reakcje, o których nie masz pojęcia
- Cała prawda o mikrofalówkach
PODSUMOWANIE
- Co jest rzeczywistym problemem?
- Polityka „to zależy”
- Zdrowsze niż jarmuż… a więc parę słów o zdrowych relacjach z jedzeniem
Opinie eBook’a
Dla kogo?
Ebook został stworzony z myślą zarówno o osobach, których wiedza w zakresie szeroko pojętej dietetyki nie jest szczególnie wysoka, jak i dużo bardziej zaawansowanych. W książce występują niekiedy sformułowania, czy poruszane są zagadnienia, które wymagają pewnej podstawowej wiedzy. Język jest niemniej przystępny, mimo informacji opartych na dowodach naukowych.
Co mi da ten eBook?
Książka odpowiada na wiele nurtujących pytań, obala mnóstwo mitów i rozprawia się z całą gamą fałszywych przekonań. Dzięki tej pozycji będziesz mógł/mogła świadomie robić zakupy, dokonując racjonalnych wyborów. Będziesz wiedział/wiedziała, które produkty są wartościowe, a które tylko takowe udają. Poznasz obiektywne spojrzenie na dzisiejszą żywność, co da Ci praktyczną wiedzę.
250+
publikacji naukowych, na których bazuje książka
25
rozdziałów poruszających ważne zagadnienia
146
stron wypełnionych wiedzą po brzegi
30+
grafik i wykresów ułatwiających czytanie
KUP TERAZ
89 PLN
O AUTORZE
Radosław Smolik
Dyplomowany dietetyk, popularyzator wiedzy, twórca projektu Dietetyka oparta na faktach, członek Centrum Szkoleń Sportowych, autor wielu opartych na dowodach naukowych publikacji dotyczących żywienia, żywności i suplementacji.
Najczęściej zadawane pytania
W jakim formacie jest eBook?
eBook jest w formacie PDF
Czy dostęp jest dożywotni?
Zakupiłem/am eBook’a i go nie otrzymałem/am - co mam zrobić?
Czy można kupić eBook'a grupowo?
Czy wystawiacie fakturę?
Masz więcej pytań?
Możesz napisać do nas prosto na maila. Postaramy się odpisać tak szybko, jak to tylko możliwe.
kontakt@dietetykaopartanafaktach.pl